Merhaba sevgili okurlarım!..
Ve günaydın Türkiye!..
“Saatli Maarif Takvimi”niz de geldi işte.
Önce biraz gülümseyelim güne başlarken:
Karadeniz'de köyün birinde bir çukur varmış ve pek çok kişi içine düşüp yaralanıyormuş. Köyün ileri gelenlerinden 3 kişi toplanmış ve çözüm aramaya başlamışlar. Birincisi demiş ki:
- "Çukurun yanında bir ambulans beklesin ve düşenleri hemen hastaneye yetiştirsin."
Diğeri:
- "Çukurun yanına hastane kuralım, böylece hastaneye götürmek için zaman kaybetmeyiz." demiş.
Sıra Temel'e gelmiş:
- "Ula hiç kafanız çalışmay, habu çukuru kapatalum ve hastanenin yanında bir çukur açalum da..."
Şuraya bir de “Günün Sözü” bırakıyorum:
"Delilik aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemektir." demiş Albert Einstein.
Deliliğim bir dahi tarafından tescillendi sonunda...
Şuraya da "Günün Püf Noktası"nı bırakalım:
"Yumurta haşlarken suya bir tutam karbonat eklerseniz, yumurtalarınızı kolayca soyabilirsiniz."
Bakalım işinize yarayacak mı?
Bir de nerede kullanacağınızı bilmediğim bir bilgi vereyim sizlere:
"Psikologlara göre yalnızlık hissi, kimse sizi takmadığında değil, ilgisini beklediğiniz kişi sizi hiç takmadığında oluşur"muş.
***
Dün akşam internet haber sitelerinden seçtiklerimi de paylaşayım sizlerle:
Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu.
Ukrayna'da devam eden Avrupa Ritmik Jimnastik Şampiyonası'nda Türkiye bir ilk yaşadı. Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar’dan oluşan Ritmik Jimnastik Grup Milli Takımımız, 'üç çember, iki labut' aletinde altın madalya kazanarak İstiklal Marşımız'ı okudu. Son yıllarda müthiş bir yükseliş yakalayan Türk cimnastiğine tarihi bir başarı daha eklendi. Artistik branşında gelen madalyaların ardından şimdi de ritmik cimnastikte kızlarımız gururumuz oldu. Ukrayna'da devam eden Avrupa Ritmik Cimnastik Şampiyonası'nda Grup Milli Takımımız altın madalya kazanarak, ülkemize ilkleri yaşattı.
Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar’dan oluşan Ay-Yıldızlı ekibimiz, 'üç çember, iki labut' aletinde Ukrayna, Azerbaycan, İsrail gibi rakiplerini geride bırakarak topladığı 31.150 puanla Avrupa Şampiyonluğu’nu göğüsledi. Bu şampiyonlukla ritmik cimnastikte Türkiye bu seviyede ilk altın madalyasını kazandı. Türkiye finallerde aynı puanı aldığı Ukrayna'yı uygulama puanı ile geride bırakırken, bronz madalya kazanan Azerbaycan 30.650 puan elde etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şampiyon olan Milli Takım’ı tebrik etti. Bakan Kasapoğlu, tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bizler için gurur vesilesi olan Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar’d an oluşan Milli sporcularımıza başarılarının devamını diliyorum. Milli sporcularımızın elde ettiği madalyalarda emeği geçenleri tebrik ediyorum. Avrupa Şampiyonası’nda Ay-Yıldızlı bayrağımızın dalgalandırılmasında ve İstiklal Marşımızın dinletilmesinde emeği geçenlere ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyorum."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şampiyon olan milli sporcularımızı kutlamak için bir mesaj yayınladı. İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Ukrayna'da düzenlenen Avrupa Ritmik Cimnastik Şampiyonası’nda şampiyonluk elde eden ve tarihimizde bir ilke imza atan; Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina ve Eda Asar'dan oluşan Kadın Ritmik Cimnastik Grup Milli Takımımızı yürekten kutluyorum.”
Öte yandan Ankara Üniversitesi, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şampiyon öğrencileri Duygu Doğan’ı böyle kutladı:
Öğrencimiz Duygu Doğan'ın yer aldığı Cimnastik Grup Milli Takımımız Avrupa şampiyonu oldu.
Duygu Doğan, Azra Akıncı, Peri Berker, Nil Karabina, Eda Asar başta olmak üzere tüm emeği geçenleri tebrik eder, bu madalyayı Türk sporuna kazandırdıkları için teşekkür ederim.
Mahkemeden 'çocuğun soyadını belirleme hakkı'yla ilgili flaş karar
Aile mahkemesi tarafından verilen "çocuğun soyadını belirleme hakkı"nı anneye de tanıyan karar dikkat çekti. Ankara 4. Aile Mahkemesi, velayeti annede olan ve babası tarafından doğduğundan beri hiç görülmeyen çocuğa annenin soyadının verilebileceğine hükmetti.
Gerekçeli kararda şu ifadelere yer verildi;
"Erkeğe velayet hakkı kapsamında tanınan 'çocuğun soyadını belirleme hakkı'nın kadına tanınmaması, cinsiyete dayalı farklı bir muamele teşkil edecektir."
Sanatçı Oktay Dalansel hayatını kaybetti
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) emekli başkemancısı Oktay Dalaysel, 82 yaşında hayatını kaybetti. Haberi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy duyurdu. CSO'da 40 yılı aşkın süre keman sanatçılığı yapan ve uzun yıllar başkemancı olarak sanat yaşamını sürdüren Dalaysel, evinde geçirdiği rahatsızlık sonrasında, yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından yayımladığı başsağlığı mesajında, "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın emektar sanatçılarından, emekli başkemancı Oktay Dalaysel’e Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.
Korona haberlerine gelince:
Bakan Koca'dan İstanbul uyarısı: Ağır hasta artışı var
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'daki sağlık yöneticileriyle haftalık değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Twitter hesabından toplantıya ilişkin bilgi veren Bakan Koca, şunları kaydetti:
"İstanbul'da Sağlık yöneticilerimizle haftalık değerlendirme toplantımızı gerçekleştirdik. Pandemi yönetimi ve sağlık hizmetlerimizin durumunu gözden geçirdik. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, üçüncü zirvenin yaşandığı İstanbul'da ağır Covid-19 hastalarında artış yaşandığını belirterek, "Risk devam ediyor, kısıtlama olmayan zamanları da mecbur olmadıkça evde geçirelim" dedi.
Türkiye'de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 182 kişi yaşamını yitirdi, 30 bin 103 yeni vaka tespit edildi. Son 24 saatte 6 bin 714 yeni hasta tespit edilirken, ağır hasta sayısı 4 bin 903 olarak kayıtlara geçti. Virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 13 bin 373'e, toplam hasta sayısı 487 bin 912'ye yükseldi. Bugünkü iyileşen hasta sayısı 3 bin 611 olurken, toplam iyileşen hasta sayısı 396 bin 227'ye ulaştı. Yatak doluluk oranının yüzde 54,7 olduğu belirtilirken, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71,3 olarak kayıtlara geçti.
Adanaspor'da 21'i futbolcu 40 kişi koronavirüse yakalandı
TFF 1. Lig ekiplerinden Adanaspor'da bugün yapılan test sonucunda 21'i futbolcu 30 kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı. Kulüpte toplam 40 kişinin Covid-19 pozitif olduğu bildirildi.
Adanaspor'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bugün kulübümüzde yapılan Covid-19 PCR testinde 30 kişi daha pozitif çıkmıştır. Bu kişilerden 21'i futbolcu, 6'sı personel, 1'i teknik ekip olup, yöneticilerimizden Hamza Akgül ve İlhan Sevimli'nin de test sonuçları pozitif çıkmıştır. An itibariyle kulübümüzde 29'u futbolcu olmak üzere toplam 40 pozitif vaka bulunmaktadır. Daha önce pozitif çıkan 2 futbolcumuzun test sonucu negatife dönmüş olup 40 vaka ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nın ve TFF'nin protokolleri kapsamında tedavileri yapılmaya başlanmıştır" denildi.
Yoğun bakımda yatmak maske takmaktan çok daha zor.
Lütfen “Maske, Mesafe, Hijyen” kuralını unutmayalım.
***
“Günün Şairi” olarak bugün 73. doğum günü olan Şilili şair Sergio Badilla Castillo'yu seçtim. Nice mutlu, sağlıklı yıllar diliyorum.
Sergio Badilla Castillo, 30 Kasım 1947’de Şili’nin Valparaiso kentinde doğdu.Ülkesinden sürülünce İsveç Kültür Konseyi’nin verdiği burs ile Stokholm Üniversitesi’nde antropoloji öğrenimi gördü. Sürgün döneminde Pelican Group of Art’ın (Pelikan Sanat Grubu) Stokholm’de bulunan atölye grubunda yer aldı. Polo Norte ve Pación adlı dergileri kurdu ve yönetti. Kültürler hakkındaki araştırmalarıyla 1980 ile 1993 yılları arasında Uluslararası İsveç Radyosu’nda ve Panorama programında kültür haberciliği yaptı.
1989 yılında İsveç Stokholm’de, İsveçli yazar Sun Axelsson’la birlikte 40’ın üzerinde Güney Amerikalı şairin katıldığı 1. Latin Amerika Şiir Buluşması’nı düzenledi. 1991 yılında Stokholm’de bulunan Bonniers yayınevi tarafından yayınlanan “Bevingade Lejon” İsveç antolojisinde yer aldı. 1993 yılında İsveç Malmö’de gerçekleşen Poesidagarna Buluşması’na Wole Soyinka ve Czeslaw Milosh gibi yazarlarla birlikte katıldı. 2000 yılında Şili’nin Santiago kentinde bulunan República Üniversitesi’nde “70 Kuşağı” başlıklı bir şiir dinletisi düzenledi. 2002 yılında Mısır’dan gelen davete yanıt vererek Kahire ve Hurghada’da şiir dinletileri gerçekleştirdi. 2003 Şubat ayında bir şiir dinletisi için İspanya’nın Alicante Üniversitesi’ne davet edildi. 2003 Ekim ayında Santiago Kitap Fuarı’nda Norveçli yazar Jostein Gaarder’ın “El Mundo de Sofía” adlı kitabının sunumu görevini üstlendi. 2004 (temmuz-ağustos) Şili Ulusal Kütüphanesi ve Mustakis Vakfı tarafından adı geçen kütüphanede düzenlenen Pablo Neruda ve Kontandinos Kavafis’in eserleri hakkındaki sohbet toplantılarına katıldı. 2004 (kasım) Santiago’da yapılan XXIV. Kitap Fuarı’nda Volodia Teitelboim ve Pentti Saaritsa gibi yazarların da katıldığı “Günlük yaşamda Neruda” başlıklı bir panel düzenledi. 2005 Şili Ulusal Kültür ve Sanat Konseyi’nin edebiyat danışmanı olarak seçildi. 2007 Lahti (Mukkula), Finlandiya ve Sırbistan Festivallerine, Belgrad Şiir Festivaline davet edildi.
1993 yılından bu yana vaktinin çoğunu Santiago de Chile kentinde geçirip Şili Üniversitelerinde farklı dersler vermektedir. 2001 yılından bu yana Chilevisión’da yer alan bir tartışma programına (El Termómetro) panelist olarak katılmaktadır. Günümüzde Santiago de Chile kentinde bulunan Santo Tomás Üniversitesi’nde edebi akımlar üzerine dersler vermektedir.
Finlandiyalı şairler Pentti Saarikoski ve Pentti Saaritsa ile Amerikalı şair CK. Williams’ın eserlerinin çevirmenliğini yapmıştır. Kuzey Ülkeleri edebiyatı ve efsaneleri hakkında önemli bilgi birikimine sahip bir şairdir. Güncel şiirde transrealist hareketin yaratıcısıdır. Eserleri İsveççe’ye, İngilizce’ye, Arapça’ya, Farsça’ya, Fince’ye, Katalanca’ya, Fransızca ve Portekizce’ye çevrilmiştir.
ESERLERİ:
Şiir:
La Morada del Signo. BIKUPA Yayınları. 1982. Stokholm
Sign’s Dwelling. Bikupa Editions. 1982. Stokholm
Cantonírico. LAR Yayınları. 1983. Madrid
Reverberations Of Aquatic Stones. Bikupa. 1985. Stokholm
Reverberaciones de Piedras Acuáticas. BIKUPA. 1985. Stokholm
Terrenalis. BIKUPA Yayınları. 1989. Stokholm
Saga Nórdica. Monteverdi Edic. 1996, Santiago de Chile
La Sonrisa Temerosa del Bastardo. 2003 Valparaíso Bölgesel Kültür Konseyi
The Fearful Gaze of the Bastard. 2003. Regional Council of Valparaiso
Poemas Transreales y Algunos Evangelios. 2005. Aura Latina. Şili
Transrealistic Poems and Some Gospels. 2005. Aura Latina. Santiago/Stokholm
Hikaye:
Más Abajo de mi Rama. Invandrarförlaget. 1980. Borås. İsveç
Tiyatro eserleri:
Mi hermano Pepe. Santiago 1999
Más allá de la noche. Santiago 2001
ÖDÜLLERİ:
2003 Valparaíso Şehri Şiir Ödülü
2006 Uluslararası Artomi Ödülü ( ABD)
Hucke Ödülü
İspanya Colmena Ödülü
Meksika San Martin de Letras Ödülü
"Günün Şiiri" köşemizde bugün sizlerle değerli şair Nevzat Oğuz'un bir şiirini paylaşmak istiyorum:
ayşegül saksıları (*)
bir)
bir tek bu şehirde olman
avutuyor beni
bir de şefkât kokan gülüşün...
oysa
şefkâte ve avutulmaya
bir şehir hatları vapurunun
azgın bacası gibi beynime
kahırlı bir direnç üfleyen
mor fistanı solmuş
ve ağyeri paramparça olmuş
zulmün şehvetine esir
bu şehir muhtaç, bu şehir...
hep bu şehirde ovalayıp durdum
ağulu yanını yaşamın ve sevdanın gitme!
gitme!
kondularımızın
pencere kenarlarında
yoksulluğumuza inat
sıra sıra külrengi
‘‘ayşegül saksıları’’
fesleğenler
menekşeler
kaynanadilleri
ve sevda sevda
doludizgin bir hayat var
sen varsan...
sen varsan
hiçliğimdeysen yani
sonsuzluğa açar çiçekler gitme!
sabrın okyanusunda yıkayıp
bu şehrin sokaklarına astım
düşlerimi
paylaşılsın diye mutluluk.
çünkü
acılardan artakalan
mutluluktur zaman
şimdi mutluluktur zaman!..
iki)
gitme!
gidişinle evde kalmış
banbal kızların ellerinde
küflü bir şehir gibi kokar fesleğenler
menekşeler solar
döker ‘’seviyor’’lu yapraklarını papatyalar
bana ‘’sevmiyor’’lar kalır
gitme!.
gidersen yitirir rengini gök
kanar yapraktaki yeşil
yıkılır Bolu Dağı
dabaz döker Giresun Yaylası
yırtılırken güneşteki sarı
yağmur sonrası
toprak kokusu sancır
mevsimler birbirine karışır
yaz gider
bahar gider
kış kalır
gitme!
gidersen
revgân saçlarına tak
yüreğinde sıcak tut İstanbul’u
gözlerinle vur beni
gidişinle öldür
yoksa
anlamsız akar zaman
şimdi anlamsız akar zaman!..
üç)
hep bu şehirde ovalayıp durdum
ağulu yanını yaşamın ve sevdanın
oysa
bildik bir şarkı gibi
bu şehir geçiyor usumdan şimdi
gözlerin geçiyor geceden
gece geçiyor
ay geçiyor
çürüyen kaldırımlar yürüyor
üstüme üstüme
yürüyor ayazda bıraktığın yüreğim.
gidişinle kilitleyerek
bütün kapılarımı
ruhumu vurduğum gün geliyor
üstüme üstüme...
anılar, artık adları çiçeklerle okunmayan numaralı sokaklar
ve alfa-betik yitik evler gibidir
bağsız bahçesiz.
yangınımla sarmaş dolaş
bu şehir geçiyor kendinden
ekmeksiz, sensiz.
yüzlerce yıl ağladığım bu şehrin
en köhne gecesinden
uçları yangın parçası parmaklarım
yarınsızlığa tetik düşürecekken
gülüşün geçiyor usumdan zamansız...
kızıl kıvrımlı ırmakların
yaşlı yaslı sesiyle
mimozaların kararan yapraklarına
fısıldayarak
asmaların yemişine bırakıyorum
usulca yaşamı!..
karanfillerin kokusuna göm beni!..
sinsin düşlerim
babası madenci olanın
umutsuz gözlerine!
göm beni kokusuna karanfillerin
sevincim çiçeğe konan arının ayak uçlarında kalsın
anlam karıncanın telâşında!.
gürül gürül yaşamak olsun zaman
şimdi yaşamak olsun zaman!..
dört)
varlığımızla yokuz sevgili yokluğumuzla yoksul...
varlığımıza soyunur
yokluğumuza buhran olur
ruhlarımız...
bundandır soluğuma kahroluşum
her insan kendi acısına alimmiş
ne dersin bundan mıdır birbirimizin acılarına cahilliğimiz?!
yalnız bundan mı
gülağızlı bir çocuğun
öksüzlüğüne
denk düşer ömrümüz?!
söylesene
hangi neden içtiğim zehrin dumanlı zembereğinde
pervasızca durduruverir zamanı?!
oysa
bana ırak gözlerinde durur zaman
şimdi durur zaman!..
beş)
ah sevgilim
böğrümdeki en güzel
‘’çıbanım benim’’
birikip mutluluğa
umudu aktım senden
ertelenen yarına
günü kanayıp damarlarımdan
acıya vardım...
unutmaya gidiyorum şimdi "beni"
gömerken beni karanfil kokularına
sil tarihten içimin yüzlerini...
aşk tarihsiz bir talihti zaten...
evrenin rahmine tarih değil
özün düştü çünkü
özüne özüm
özüme közü kavganın
aşk oldu zaman!..
şimdi aşk oldu zaman!...
19.10.1995/19.10.2015
Bağcılar/İstanbul nevzat oğuz
(*)12 Eylül 1980 faşizminin zindanlarında akıl sağlığı bozulan bir kadın devrimcidir Ayşegül...Tahliye olduktan sonra Bağcılar'da ailesine ait evinin bahçesinde kendi el yapımı kül rengi saksıları satarak ve gelinlik kızlara çeyiz yaparak hayatını idame ettirmeye çalışan bu onurlu kadının anısına saygıyla...
***
Yurdumuzda ve dünyada hangi özel günler var bugün, bir bakalım:
Dünya Şoförler Günü
Ülkemizde 30 Kasım Dünya Şoförler Günü olarak kutlanmaktadır.
Direksiyon başında mesai harcayan tüm şoförlerin "Dünya Şoförler Günü"nü kutluyorum.
Dünya Kentlerde Hayat Günü
30 Kasım "Dünya Kentlerde Hayat Günü" olarak kutlanmaktadır.
Bugün tarihte neler olmuş, bir bakalım mı?
30 Kasım 1853 - Sinop Baskını: Kırım Savaşının önemli çarpışmalarından biri olan baskında Rus Karadeniz donanması, Sinop'ta Osmanlı donanmasına ağır bir darbe indirdi.
30 Kasım 1872 - Dünya futbol tarihinin ilk millî maçı Glasgow'da oynandı (İskoçya-0 İngiltere-0)
30 Kasım 1909 - Osmanlı tarihiyle ilgili bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla Tarihi Osmani Encümeni kuruldu.
30 Kasım 1919 - Fransa'daki seçimlerde kadınlara ilk kez oy hakkı tanındı.
30 Kasım 1925 - Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin kanun kabul edildi.
30 Kasım 1925 - Selahiyetsiz sarık ve ruhani kıyafet taşıyanların cezalandırılmasına ilişkin kanun çıktı.
30 Kasım 1925 - TBMM kürsüsünün arkasındaki duvara "Hakimiyet Milletindir" yazısı asıldı.
30 Kasım 1930 - Paris'teki bir film şirketinin düzenlediği uluslararası ses yarışmasının Türkiye bölümü, Cumhuriyet gazetesince gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan 38 kişiden Hudadat Şakir Hanım, 20 Jüri üyesinden 16'sının oyuyla Türkiye Ses Kraliçesi seçildi.
30 Kasım 1931 - İktisadi Buhran Vergisi Kanunu kabul edildi.
30 Kasım 1939 - Macar Devrimi'nin önderi Bela Kun, Ukrayna'da kurşuna dizildi.
30 Kasım 1948 - Almanya Komünist Partisi, Berlin'in Sovyetler Birliği'ne ait bölümünde şehir hükûmeti oluşturdu.
30 Kasım 1952 - ABD'nin çift projektör kullanılan ilk 3-Boyutlu renkli filmi Bwana Devil ABD'de ilk kez gösterildi.
30 Kasım 1954 - ABD ilk hidrojen bombasını Eniwetok Adası'nda patlattı.
30 Kasım 1958 - Fransız Ekvatoral Afrikası içinde yaralan, Çad, Orta Kongo (şimdiki Kongo Cumhuriyeti), Gabon, Orta Afrika Cumhuriyeti, Eylül 1958'te yapılan referandumda, Fransız Topluluğu içinde özerk olmak yönünde oy kullanmaları sonucunda federasyon dağıldı. Geçici Orta Afrika Cumhuriyetleri Birliği'ni oluşturan bu ülkeler, Ağustos 1960'ta bağımsız oldular.
30 Kasım 1959 - Alfred Hitchcock'un başyapıtı Sapık çekilmeye başlandı.
30 Kasım 1961 - Birleşmiş Milletler'in genel sekreterliğine Birmanya'lı (diğer adlarıyla Myanmar veya Burma) eğitimci U Thant seçildi. U Thant, bu görevi 31 Aralık 1971 tarihine kadar sürdürdü.
30 Kasım 1966 - Barbados, Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etti.
30 Kasım 1967 - Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti (Güney Yemen) kuruldu. 22 Mayıs 1990'da Kuzey Yemen'le birleşerek Yemen Cumhuriyeti adını almıştır.
30 Kasım 1973 - Çukurova Üniversitesi kuruldu.
30 Kasım 1974 - Dicle Üniversitesi kuruldu.
30 Kasım 1974 - Etiyopya'da 3.2 milyon yıl önce yaşamış bir insanın iskeleti keşfedildi, buna Lucy (Australopithecus) adı verildi.
30 Kasım 1979 - Kurumlaşmış Irk Ayrımcılığı Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Uluslararası Sözleşmesi kabul edildi. Türkiye sözleşmeyi onaylamadı.
30 Kasım 1982 - Anadolu Üniversitesi kuruldu.
30 Kasım 1982 - Dünya'nın bugüne kadar en çok satan albümü, Michael Jackson imzalı Thriller yayınlandı.
30 Kasım 1988 - Tek tip elbise giyilmesine karşı cezaevlerinde yapılan açlık grevleri, beş cezaevinde anlaşmaya varılması üzerine sona erdi.
30 Kasım 1990 - Zonguldak'ta 43 bin maden işçisi greve başladı.
30 Kasım 1997 - Genel nüfus sayımı ve seçmen yazımı gerçekleştirildi. Türkiye'nin nüfusu 62 milyon 865 bin 574 olarak belirlendi.
30 Kasım 1999 - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi PKK lideri Abdullah Öcalan için verilen idam cezasına ihtiyati tedbir kararı aldı. Mahkeme, Strasbourg'daki yargılama sonuçlanana kadar infazın ertelenmesini istedi.
30 Kasım 2007 - İstanbul-Isparta seferini yapmakta olan, Atlasjet Havayolları'na ait 4203 sefer sayılı,MD-83 tipi yolcu uçağı, Isparta'nın Çukurören ve Kılıç köyleri arasında kalan Türbetepe mevkiinde düştü. Uçakta bulunan, 50 yolcu ve 7 mürettebattan kurtulan olmadı.
Bugün kimlerin doğduğuna gelince:
30 Kasım 1427 - IV. Kazimierz Jagiellon, Polonya Kralı (ö. 1492)
30 Kasım 1466 - Andre Dorya, Preveze Deniz Savaşında Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanmasıyla savaşan Haçlı donanmasına komuta etmiş Cenevizli Amiral (ö. 1560)
30 Kasım 1508 - Andrea Palladio, İtalyan mimar (ö. 1580)
30 Kasım 1667 - Jonathan Swift, İrlandalı yazar (ö. 1745)
30 Kasım 1825 - William-Adolphe Bouguereau, Fransız ressam (ö. 1905)
30 Kasım 1835 - Mark Twain, Amerikalı yazar (ö. 1910)
30 Kasım 1874 - Winston Churchill , Britanyalı devlet adamı ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (ö. 1965)
30 Kasım 1885 - Albert Kesselring, Alman asker ve Nazi Almanyası'nda Luftwaffe mareşali (ö. 1960)
30 Kasım 1889 - Edgar Douglas Adrian, Britanyalı elektrofizyolog (ö. 1977)
30 Kasım 1896 - Ruth Gordon, Amerikalı aktris (ö. 1985)
30 Kasım 1920 - Virginia Mayo, Amerikalı aktris (ö. 2005)
30 Kasım 1925 - Maryon Pittman Allen, Amerikalı kadın gazeteci, yazar ve siyasetçi (ö. 2018)
30 Kasım 1926 - Richard Crenna, Amerikalı aktör (ö. 2003)
30 Kasım 1929 - Doğan Babacan, Türk futbol hakemi (ö. 2018)
30 Kasım 1937 - Ridley Scott, İngiliz yönetmen ve yapımcı.
30 Kasım 1947 - Sergio Badilla Castillo, Şilili şair ve yazar.
30 Kasım 1947 - David Mamet, Amerikalı makale, oyun ve senaryo yazarı, yönetmen.
30 Kasım 1949 - Perran Kutman, Sinema ve dizi oyuncusu.
30 Kasım 1954 - Roger Glover, İngiliz gitarist.
30 Kasım 1955 - Billy Idol, İngiliz müzisyen.
30 Kasım 1958 - Stacey Q, Amerikalı pop şarkıcısı, oyuncu.
30 Kasım 1965 - Ben Stiller, Amerikalı komedyen, aktör.
30 Kasım 1969 - Amy Ryan, Amerikalı sinema, tiyatro ve dizi oyuncusu.
30 Kasım 1973 - Jason Reso, Kanadalı Amerikan güreşçisi.
30 Kasım 1973 - John Moyer, Amerikalı gitarist.
30 Kasım 1975 - Mindy McCready, Amerikalı country müzik şarkıcısı (ö. 2013)
30 Kasım 1976 - Murat Cemcir, Oyuncu ve komedyen.
30 Kasım 1980 - Cem Adrian, Şarkıcı, söz yazarı, yapımcı ve yazar.
30 Kasım 1982 - Elisha Cuthbert, Kanadalı oyuncu.
30 Kasım 1983 - Engin Apaydın, Rallici.
30 Kasım 1983 - Guillaume Gouix, Fransız oyuncu.
30 Kasım 1990 - Magnus Carlsen, Norveçli satranç oyuncusu.
30 Kasım 1995 - Denis Myšák, Slovak kanocu.
Bugün kimler ölmüş derseniz?
30 Kasım 1603 - William Gilbert, İngiliz hekim ve fizikçi (d. 1544)
30 Kasım 1647 - Bonaventura Cavalieri, İtalyan matematikçi. ve cizvit din adamı (d. 1598)
30 Kasım 1719 - Yamamoto Tsunetomo, Japon samuray (d. 1659)
30 Kasım 1900 - Oscar Wilde, İrlandalı oyun yazarı (d. 1854)
30 Kasım 1930 - Jones Ana, Amerikalı öğretmen, terzi, aktivist (d. 1837)
30 Kasım 1935 - Fernando Pessoa, Portekizli şair (d. 1888)
30 Kasım 1939 - Béla Kun, Macar komünist politikacı (d. 1886)
30 Kasım 1953 - Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar (d. 1879)
30 Kasım 1954 - Wilhelm Furtwängler, Alman orkestra şefi ve besteci (d. 1886)
30 Kasım 1980 - Orhan Eyüpoğlu, Siyasetçi (d. 1918)
30 Kasım 1982 - Günay Akarsu, Tiyatro eleştirmeni.
30 Kasım 1985 - Marc Aryan, Ermeni asıllı Belçikalı şarkıcı (d. 1926)
30 Kasım 1988 - Abdulbasit Abdussamed, Mısırlı Hâfız ve Kur'an kâri'si (d. 1927)
30 Kasım 2007 - Aydın Gün, Opera sanatçısı (d. 1917)
30 Kasım 2007 - Engin Arık, Bilim kadını, fizikçi (d. 1948)
30 Kasım 2009 - Ahmet Uluçay, Yönetmen (d. 1954)
30 Kasım 2013 - Paul Walker, Amerikalı aktör (d. 1973)
30 Kasım 2013 - Jean Kent, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu (d. 1921)
30 Kasım 2014 - Go Seigen, Japon Go oyuncusu (d. 1914)
30 Kasım 2016 - Erdal Tosun, Tiyatro ve sinemacı (d. 1963)
30 Kasım 2018 - George H. W. Bush, ABD'nin 41. Başkanı (d. 1924)
30 Kasım 2019 - Mariss Jansons, Sovyet-Rus orkestra şefi (d. 1943)
Bugün olan başka şeyler de var tabii.
Ama bunlar benim seçtiklerim.
Sevgiyle, huzurla ve ille de aşkla başlıyoruz yine sabaha.
Sağlıklı, kolay ve keyifli bir hafta diliyorum hepinize.
Gülümsemeyi de unutmuyoruz elbette.
Merhaba Türkiye.
Merhaba Pazartesi.
Merhaba #HaberHürriyeti okurları...
Hatice Nayır
Yorum yazarak Haber Hürriyeti Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber Hürriyeti hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Haber Hürriyeti editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber Hürriyeti değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Haber Hürriyeti Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Haber Hürriyeti hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Haber Hürriyeti editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Haber Hürriyeti değil haberi geçen ajanstır.