... Bir zamanlar MİLYONLAR KUCAKLIYORDU..
İLYAS TÜFEKÇİ
... Yaklaşık 9 yıldır.
ALS hastalığı ile mücadele ediyor.
... •Bir zamanların ''Küçük Dev Adam''ı vardı..! 1.64 lük boyu ile öyle kafa golleri artardı ki kimse onun bu kadar yükseğe sıçrayarak uzun defans oyuncularının arasından o golleri atmasına akıl sır erdiremezdi...
... Başta Bedri Koraman tarafından olmak üzere karikatürleri çizilir, ayaklarının altına helezonik yatak yayları konurdu.. Almanya'dan Fenerbahçe'ye transferi olay olmuştu.
Fenerbahçe'den Galatasaray'a gidişi ise daha büyük olay olmuştu.. Galatasaray'a olaylı bir şekil de transfere imza attı ve uzun yıllarda Galatasaray da oynadı.
Her iki kulübün taraftarınında sevdiği bir futbolcuydu. Milli takımı yıllarca sırtladı..!
•Bu kişi yani İlyas Tüfekçi yaklaşık 9 yıldır
ALS hastalığı ile mücadele ediyor ve durumu hergün biraz daha kötüye gidiyor.
Adam yoğun bakımlarda
yattı bir tane gazete-tv haber yapmadı.
Adam yıllardır bu hastalıkla mücadele ediyor bir tane spor köşe yazarı veya tv lerdeki spor yorumcuları adama moral verecek haber ve konuşma dahi yapmıyor, programına davet etmiyor..
•Allahtan maddi durumu iyi de tv lere çıkıp bana yardım edin, ölüyorum, bittim, param yok demiyor
•Ailesi ilgileniyor...Kızı zaten sinema ve dizi oyuncusu İlkin Tüfekçi...En son Karadayı dizisinde Kenan İmizrzalıoğlunun nişanlısı Bahar rolü ile izledik...
Lafın kısası Allah gecinden versin adam ölünce alt yazı geçip İlyas Tüfekçi öldü diyecekler. 3-5 tane yorumcu da çıkıp yarım saat ona övgüler düzecek...
•Bu değerli futbolcumuz
için sayfanızda paylaşım yaparak dikkat çekerseniz büyük bir habercilik yaparsınız...
Hiç olmazsa iyi bir Galatasaraylı Bir Fenebahceli olarak köşeniz de, siteniz de manevi olarak siz sahip çıkın, diğer medyacılara örnek olun dostlar.
GEÇMİŞ OLSUN
İLYAS TÜFEKÇİ.
DUALARIMIZ SENİNLE
SİZLER DE DUALARINIZI ESİRGEMEYİN
***
ALS hastalığı nedir?
Amyotrofik lateral skleroz ya da ALS, esas olarak istemli kas hareketinin kontrolünden sorumlu sinir hücrelerinin hasarından kaynaklanan nadir bir nörolojik hastalık grubudur. İstemli kaslar çiğneme, yürüme ve konuşma gibi hareketlerin yapılmasında görevlidir.
ALS belirtileri nelerdir?
ALS'nin başlangıç belirtileri farklı hastalarda farklı şekillerde kendini gösterir. Birisi kalem ya da kahve fincanını tutmakta zorluk çekerken, bir başka kişi konuşma ile ilgili problem yaşayabilir. ALS tipik olarak kademeli bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır.
ALS'de en sık olarak görülen erken belirtiler:
Yürürken tökezleme,
Eşyaları taşımada güçlük,
Konuşmada bozulma,
Yutma problemleri,
Kaslarda kramplar ve sertlik,
Başı dik tutmada güçlük çekme şekilde sıralanabilir.
ALS ilk başlarda sadece bir eli etkileyebilir. Ya da sadece bir bacağınızda sorun yaşayabilirsiniz, bu da düz bir çizgide yürümeyi zorlaştırır. Zamanla, kontrol ettiğiniz kasların neredeyse tamamı hastalıktan etkisine girer. Kalp ve mesane kasları gibi bazı organlar ise tamamen sağlıklı kalır.
ALS tanısı nasıl konulur?
Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi zordur; çünkü belirtiler diğer bazı nörolojik hastalıkları taklit edebilir. Diğer durumları ekarte etmek için kullanılan bazı testler:
Elektromiyogram (EMG)
Sinir iletim çalışması
Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
Kan ve idrar testleri
Lomber ponksiyon (İğneyle belden girilip omurilikten sıvı alma işlemi)
Kas biyopsisi
ALS tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedaviler hastalığın yaptığı hasarı düzeltemez; fakat belirtilerin ilerlemesini yavaşlatabilir, komplikasyonları önleyebilir ve hastayı daha rahat ve bağımsız hale getirebilir.Tedavi için birçok alanda eğitilmiş entegre bir doktor ve sağlık personeli ekibine ihtiyaç vardır. Bu hayatta kalma sürenizi uzatabilir ve yaşam kalitenizi artırabilir. Tedavide çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma terapisi, beslenme takviyeleri, psikolojik ve sosyal destek tedavileri gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Kaynak:
Medical Park Dr. Öğr. Üyesi
Ufuk Sandıkçı / Nöroloji