Eris Varyantı'nda Bu Belirtilere Dikkat!

Covid-19 pandemisi 3 yılı aşkın bir süre önce başladı ve dünya genelinde 770 milyon vaka ve 6.9 milyon ölüm görüldü. Ülkemizde ise 17 milyon kişi has...

Covid-19 pandemisi 3 yılı aşkın bir süre önce başladı ve dünya genelinde 770 milyon vaka ve 6.9 milyon ölüm görüldü. Ülkemizde ise 17 milyon kişi hastalığa yakalandı ve yaklaşık 101.000 kişi hayatını kaybetti. Ne yazık ki, hala etkili antiviral ilaçlar bulunmamaktadır. Aşılar ve virüsün değişen yapısı nedeniyle Covid-19, diğer solunum yolu enfeksiyonları gibi davranmaktadır.

Dr. Servet Öztürk, Omicron varyantından türemiş olduğu düşünülen Eris varyantının en yeni ve bulaşıcı Covid-19 varyantı olduğunu belirtiyor. Bu varyantın ülke genelinde yayılmasının, okul sezonunun başlaması ve sonbaharın gelmesi gibi etkenlerle artabileceği tahmin ediliyor. Eris varyantının diğer varyantlardan daha bulaşıcı olduğuna inanılmaktadır ve bulaş yolu genellikle damlacık yolu ve enfekte yüzeylerle temasla gerçekleşir.

Eris varyantının semptomları diğer varyantlarla benzerdir ve ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas-eklem ağrıları, baş ağrısı, burun akıntısı-tıkanıklığı, tat ve koku kaybı, ishal gibi belirtiler içerir. Aşılar hastalığın önlenmesinde yardımcı olabilir, ancak tam koruma sağlamazlar. Maske, mesafe, hijyen ve kapalı alanlardan uzak durma önlemleri hala etkilidir.

Eris varyantının ağır hastalık riski hakkında yeterli veri yok, ancak yaşlı ve ek hastalıkları olan kişilerde daha şiddetli seyredebilir. Maske, mesafe ve hijyen uygulamaları, sadece Covid-19 değil, diğer enfeksiyonların da yayılmasını engellemek için önemlidir.

Koronavirüslerin bulaşma riskinin yüksek olduğu kış aylarında, kapalı mekanlarda önlemler önemlidir. Okulların açılması, çocukların enfeksiyona maruz kalma ve aile üyelerine yayma riskini artırabilir. Bu nedenle, kapalı mekanlarda mesafe ve hijyen kurallarına uymanız, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeniz (uyku, alkol ve tütün ürünlerinden uzak durma, bol su içme, sağlıklı beslenme) önemlidir.

15 Eyl 2023 - 21:27 - Sağlık