13.01.2012 19:09:46
Mutluluğu göstermenin yolları
Her canlı keyifli olduğunu farklı şekilde gösterir. Biz insanlar, neşeyle konuşur, güler ve hatta kahkaha atarız.
Köpekler koşturur, heyecanla farklı bir şekilde havlar, kuyruklarını sallar ve hevesle güler gibi ağzı açık dil dışarıda yüzünüze bakarak sizi oyuna çağırırlar.
Kediler ise keyiflendiklerinde genizlerinden gelen hırıldamaya benzer bir sesle mırıldanırlar. Daha önce hiç kedi beslememiş birisi için bu ses şaşırtıcı hatta ürkütücü olabilir. Ama kediler mutluluklarını böyle gösterirler. Size sürünürler ve keyif derecelerine bağlı olarak değişen şiddette sesle mırıldarlar.
Kuşlarda neşeli ve keyifli olduklarında bol bol şakırlar. Evcil konuşan bir muhabbet kuşunuz veya papağanınız varsa o zamanda çenesinin düştüğünü…tüm bildiği kelimeleri arka arkaya sıraladıklarını, dikkatinizi çekmeye çalıştıklarını görürsünüz.
Hamsterlar keyifli oldukları zaman bulundukları kafeslerinde oldukları yerde ters takla atabilirler. Bu hareketi takıntı gibi onlarca defa tekrarlayabilirler. Özellikle yavrular ve gençler birbirlerini kovalama hareketi yapabilirler. Yemeklerini sürekli yanaklarına toplarlar. Gündüz uyumaları normaldir ama hem gündüz hem gece uyumamaları gerekir. Eğe sürekli uyuyorlarsa bir problem var demektir. Tekerleklerini hem neşelendiklerinde hem de stres durumunda ama her ikisinde de eksersiz amaçlı sürekli çevirirler. Barınaklarında bulunan her şeyi kemirmekten, içine girebilecekleri her şeyin içine girip yatmaktan ve yattıkları yerlere kemirdikleri her şeyi taşımaktan çok hoşlanırlar.
KUTLU DAYIOĞLU
Veteriner Hekim
Hayvan Hakları İçin Veteriner Hekimler Derneği Başkanı
|